Slobozia de altădată, în imagini vechi
Slobozia este situate în județul Ialomița, regiunea istorică Muntenia. În trecut, Slobozia a avut denumirea de Vaideei.
Scurtă istorie a Sloboziei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Slobozia, încă din neolitic. Prima atestare documentară a Sloboziei datează din 1594.
Vezi filmul Vatra MCP cu Slobozia veche, de altădată
În 1614, domnitorul Radu Mihnea declară așezarea liberă de dări, atrăgând noi locuitori, iar în 1634, Matei Basarab reconstruiește mănăstirea „Sfinții Voievozi”, sfințită de patriarhul Constantinopolului.
Denumirea oficială de Slobozia apare în 1772, iar în 1743 devine capitala plășii Slobozia.
În 1807 și 1812, orașul găzduiește tratative de pace ruso-turce, iar în 1864, prin reformele lui Cuza, averea mănăstirii este secularizată.
Poze vechi cu Slobozia de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Slobozia
- Muzeul Județean de Istorie - Deține un patrimoniu arheologic deosebit, rezultat atât din cercetări sistematice, cât și din descoperiri întâmplătoare. Colecția sa cuprinde artefacte din diverse perioade istorice, începând din Neolitic (mileniul V î.Hr.) și până în epoca medievală (secolele XV-XVIII).
- Muzeul Național al Agriculturii - Înființat în 1996, este singurul muzeu de acest fel din România, având atât expoziții interioare, cât și unități în aer liber. Patrimoniul său include Biserica de lemn Sfântul Nicolae, Casa de gospodar din Gheorghe Doja și Ferma model Perieți. Muzeul organizează ateliere educative pentru copii și evenimente tradiționale, precum Târgul Pâinea și Vinul.
- Cimitirul Eroilor din Slobozia - În anul 1927, în prezența mareșalului francez Henri Philippe Pétain, s-a pus piatra de temelie a cimitirului eroilor. Finanțat de Societatea „Cultul Eroilor”, obiectivul a fost finalizat și inaugurat în 1932. Aici își odihnesc eroii căzuți în Primul Război Mondial, atât ofițeri și soldați români, cât și combatanți de naționalitate franceză, algeriană, australiană, engleză, indiană, turcă și germană.
Personalități din Slobozia
- Costică Acsinte (1897 - 1984) fotograf, lasă un fond documentar de peste 9.000 de fotografii despre Slobozia și satele din împrejurimi;
- Ion Albeșteanu (1932 - 1997) violonist, dirijor, șef de orchestră și lăutar;
- Florin Costinescu (1938 - 2019), jurnalist, redactor la diverse publicații, în ultima perioadă, publicist-comentator la revista "Contemporanul";
- Mihai Ungheanu (1939 - 2009), jurnalist, critic literar, scriitor și om politic, senator;
- Mircea Dinescu (n. 1950), poet, editor, disident în perioada comunistă;