Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Pucioasa de altădată, în imagini vechi

18 Martie 2025 | 41 👁

Pucioasa este situată în județul Dâmbovița, regiunea istorică Muntenia. În trecut, Pucioasa a avut denumirea de Podurile.

Scurtă istorie a Pucioasei

Prima atestare documentară a Pucioasei datează din 1649.

Vezi filmul Vatra MCP cu Pucioasa veche, de altădată

Orașul Pucioasa s-a format prin unirea mai multor așezări vechi, atestate documentar din secolele XV-XVI. Prima mențiune a localității datează din 1649, sub numele de „Piatra Pucioasa”.

Dezvoltarea sa ca stațiune balneară a început după 1828, când un medic rus a descoperit izvoarele sulfuroase.

În 1873, apele au fost analizate la Expoziția de la Viena, iar în 1879 s-au făcut primele amenajări pentru turiști.

La începutul secolului XX, Pucioasa a devenit comună urbană, iar în 1950 a fost reședință de raion. În 1968 a intrat în componența județului Dâmbovița.

Poze vechi cu Pucioasa de altădată

Pucioasa de altădată, în imagini vechi

Pucioasa de altădată, în imagini vechi

Pucioasa de altădată, în imagini vechi

Pucioasa de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Pucioasa

  • Parcul Independenței – realizat de veteranii războiului din 1877-1878, acest parc istoric are la intrare Monumentul Eroilor Neamului, o impresionantă operă a sculptorului Liviu Brezeanu. În 1927, aici s-a sărbătorit semicentenarul Independenței României.
  • Biblioteca Orășenească „Gheorghe N. Costescu” – o clădire emblematică din secolul al XIX-lea, situată în centrul orașului, în apropierea Primăriei Pucioasa, apreciată pentru arhitectura sa deosebită.
  • Muzeul de Etnografie – găzduit în Casa Dobrescu, o construcție cu o vechime de două secole, acest muzeu prezintă obiecte tradiționale și elemente de patrimoniu ale satului românesc.
  • Monumentul Eroilor Orașului Pucioasa – ridicat în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918), acest monument onorează sacrificiul eroilor locali pentru reîntregirea neamului.
  • Monumentul Eroilor din centrul orașului – situat la intersecția străzii Republicii cu strada Fântânelor, acest monument a fost inaugurat la 16 noiembrie 1925 pentru a cinsti memoria celor care au căzut pe front.
  • Casa-Atelier „Gabriel Popescu – inaugurată la 15 mai 1973 în locuința gravorului Gabriel Popescu (1866-1937), acest muzeu a fost realizat prin donațiile familiei sale și păstrează obiecte și lucrări valoroase.
  • Muzeul Aripi Românești – situat pe strada C. Olănescu nr. 9, muzeul expune machete, diplome ale cercului de aeromodelism de la Clubul Copiilor, dar și avioane reale.
  • Casa Mielu Pietroșanu – clădire istorică din secolul al XIX-lea, situată pe strada Ion Heliade Rădulescu din cartierul Șerbănești. A fost folosită ca sediu al Subocârmuirii Plaiului Ialomița.
  • Tabăra de sculptură în lemn – desfășurată în Parcul Central, această inițiativă artistică este coordonată de sculptorul Liviu Brezeanu, aducând un omagiu artei tradiționale românești.
  • Gara Pucioasa – o construcție istorică, datând din 1894, inclusă în Lista Monumentelor Istorice, păstrând farmecul arhitectural al epocii.

Personalități din Pucioasa

Anda Onesa, actriță.

Merită să afli și despre

Sugestii: