Aradul de altădată, în imagini vechi
Aradul se află situat în județul Arad, regiunea istorică Crișana. În trecut, Aradul a avut denumirea de Orod.
Scurtă istorie a Aradului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Arad, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Aradului datează din secolul al XI - lea.
Vezi filmul Vatra MCP cu Aradul vechi, de altădată
Orașul a avut o dezvoltare semnificativă în timpul reginei Maria Tereza, atingând apogeul cu construirea cetății, considerată în acea perioadă de nerezistat. În 1918, Aradul a găzduit Consiliul Național Central Român, care a preluat conducerea Transilvaniei și a pregătit actul unirii acesteia cu România la Alba Iulia.
Poze vechi cu Aradul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Arad
- Cetatea Aradului este una din fortificațiile din Transilvania construite în stil Vauban-Tenaille, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fază târzie a sistemului de fortificații stelate din Europa.
- Palatul Administrativ, construit între anii 1872-1874 în stil neo-renascentist de către arhitectul Imre Steindl, cel ce a construit și Parlamentul din Budapesta;
- Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”, construit în stil neoclasic după planurile arhitectului Anton Czigler, a fost inaugurat la data de 21 septembrie 1874
- Palatul Neuman, construit în anul 1891 în stil eclectic
- Palatul Cenad, construit în anul 1894 într-o combinație de stiluri eclectic și neoclasic
- Palatul Bohuș construit în anul 1910 în stil secession, este prima clădire din Arad în care s-a folosit la planșee beton armat. Casa liftului bogat ornamentată cu elemente din fier forjat, reprezintă un unicat în Arad.
- Casa cu Ghiulele, construită în 1800, stă mărturie a luptelor care s-au dat în Arad în anii 1848-1849.
- Cazinoul Arădean, construit în 1872, clădire eclectică în formă pătrată, cuprinde elemente de neoclasic și neobaroc. Are o frumoasă grădină de vară, spațiul din fața clădirii fiind folosit în trecut ca patinoar
- Turnul de apă, construit în anul 1896 în stil donjon medieval, a servit pompării apei potabile în rețeaua de distribuție a orașului
Personalități din Arad
- Ioan Slavici (1848 - 1925) - scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent al Academiei Române.
- Vasile Goldiș (1866-1934) – Politician, istoric și unul dintre semnatarii actului Unirii Transilvaniei cu România în 1918.
- Emil Montia (1901-1994) – Dirijor și compozitor, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul muzicii simfonice din România.