Iosif KIRÁLY, sculptor, arhitect, artist vizual

|
14 vizualizări

Iosif KIRÁLY s-a născut in anul 1957 la Timișoara.

Intre anii 1977 - 1980 şi 1991 - 1995 a urmat Institutul de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.
Din 2008 este deținător al titlului universitar de Doctor în Arte Vizuale (artis doctor) la Universitatea Națională de Arte București.
Din 1991 este membru al grupului subREAL iar până în 1989 a participat la numeroase evenimente în cadrul Atelier 35 Timișoara și București. În anii '80 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mișcare artistică alternativă generată de grupul Fluxus.

În 1995, a fost printre fondatorii Departamentului de Fotografie și Arte Media din cadrul Universității Naționale de Arte (UNarte) din București.
După 2000 a iniţiat, coordonat şi realizat împreună cu diferite grupuri interdisciplinare (arhitecți, artiști, antropologi, peisagiști, filosofi) numeroase proiecte cu caracter fotografic, printre care și RO-Archive, o amplă documentare vizuală a mutațiilor care se petrec în România post-comunistă în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educație, religie, turism, arhitectură, transport, etc.).

Iosif KIRÁLY, sculptor, arhitect, artist vizual

Lucrări în colecții publice: Muzeul Național de Artă Contemporană, București (MNAC); Stedelijk Museum, Amsterdam; 2000+ Arteast Collection, Moderna Galerija Ljubliana; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Museum of Contemporary Art, Ars Aevi, Sarajevo; The Benetton Collection; Light Work, Syracuse NY; Emprise Bank, Wichita, KS; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena; European Central Bank, Frankfurt; Hypo Bank, Frankfurt.

Merită să afli și despre

Sugestii: