Onisim COLTA, sculptor, scenograf

|
39 vizualizări

Onisim COLTA s-a născut la Baia Sprie, Maramureș, in anul 1952.

In anul 1976 a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, secția Sculptură, clasa profesorului Paul Sima, Cluj-Napoca; in anull 1978 - 1980, 1983 - 1985 a urmat Stagiu de perfecționare post-universitară, Centrul Special de Perfecționare, București;
In anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca (Summa cum laude).

Onisim COLTA, sculptor, scenograf

Din 1975 a participat cu regularitate la expozițiile anuale ale Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad, în galeriile Alfa, Arta și Delta, precum și la expozițiile artiștilor arădeni la Szarvas, Gyula, Kaposvar și Bekescsaba, Ungaria, Zrenjanin, Iugoslavia și Heidelberg, Germania.
Din 1976 lucrează, în baza unei repartiții ministeriale, ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad montând peste 70 de spectacole.

Onisim COLTA, sculptor, scenograf

Din 2003 publică în paginile revistei ARCA, comentarii plastice, studii, însoțite de reproduceri, pe marginea operei unor artiști de seamă din peisajul plasticii românești contemporane ca Liviu Suhar, Zamfir Dumitrescu, Mihai Mănescu, Marin Gherasim, Constantin Flondor, Paul Gherasim sau Liviu Mocan.

Creaţia sa, influenţată în mod evident de meseria de scenograf, se distinge prin originalitatea limbajului plastic. Ingeniozitatea şi plasticitatea obiectelor precum şi obiectualitatea picturii sale sunt corelate cu mesajul în mod accesibil publicului. O puternică amprentă personală leagă întreaga sa creaţie, fie că ne referim la pictură, la grafică sau la obiect.” Dorel Topan

Merită să afli și despre

Sugestii: