Spiridon GEORGESCU, sculptor

|
60 vizualizări

Spiridon GEORGESCU s-a născut la Bucureşti, in anul 1887 si a încetat din viata la Bucureşti, in anul 1974.

Clasele primare le urmează la Şcoala Golescu din Bucureşti, iar apoi se înscrie la Şcoala Superioară de Arte şi Meserii. Frecventează această şcoală timp de 6 ani, pe care o absolveşte în 1906,unde deprinde arta sculptării în lemn, fiind capabil să sculpteze motive geometrice, elemente din natură sau elemente abstracte. Printre profesorii pe care i-a avut aici se numără sculptorul Ştefan Ionescu-Valbudea şi Arcangelo Figini.

La recomandarea profesorilor săi, care îl considerau talentat, în vara anului 1907, pleacă în Italia pentru a-şi perfecţiona studiile. După doar 6 luni, din motive financiare, se întoarce în Bucureşti şi continuă să lucreze în lemn şi să modeleze în gips.
În anul 1911 se întoarce în Italia, la Carrara, unde se înscrie la Academia de Belle-Arte, în urma unui concurs de admitere. Urmează doar un an, între 1911-1912, la clasa sculptorului Augusto Polina, unde este iniţiat în tainele desenului ca punct de plecare pentru sculptură.

Următorii doi ani îi urmează la Institutului Superior de Belle-Arte din Roma, aici studiază arta modelajului la clasa sculptorului Cesaro Aureli. În anul 1914, promovează toate examenele necesare pentru finalizarea studiilor şi se întoarce în ţară, cu gândul de a reveni în Italia. Izbucnirea primului război mondial îi zădărnicește planurile de a se reîntoarce în peninsula italică.

Lucrări monumentale:
1925 - Monumentul Eroilor Genişti (Leul), Bucureşti;
1923 - Monumentul Soldaţilor români, Dorohoi, Botoșani;
1929 - Generalul Dragalina, Lugoj, Timiș.

Merită să afli și despre

Sugestii: