Dimitrie (Dumitru) CHIPĂRUȘ, sculptor, ceramist
Dumitru CHIPĂRUȘ s-a născut la Dorohoi, județul Botoșani, in anul 1886 si a încetat Paris, in anul 1947.
Numele lui de artist a fost Demétre Chiparus.
Chipăruş părăseşte de foarte tânăr România, plecând să studieze sculptura în Italia.
In anul 1909 studiază în atelierul sculptorului Raffaello Romanelli din Florenţa, Italia, iar in anul 1912 se înscrie la École des Beaux-Arts unde studiază cu Antonin Mercié şi Jean Boucher, Paris, Franța.
Perioada cea mai prolifică a carierei sale a fost între 1914 și 1933 și este cunoscut mai ales după sculpturile sale în bronz și fildeș după tehnica criselefantină care reprezintă dansatoare exotice.


Primele sculpturi ale lui Chipăruș au fost create în stil realist și au fost expuse la salonul din 1914. El a folosit o combinație de bronz și fildeș (tehnica criselefantină).
Majoritatea lucrărilor sale renumite au fost făcute între 1914 și 1933. Prima serie de sculpturi realizate de Chipăruș au fost seria de copii.
Maturizarea stilului său are loc în anii 1920. Sculpturile sale sunt remarcabile datorită efectului decorativ și luminos. Dansatorii de balet rusesc, teatrul francez și filmele timpurii au fost printre subiectele sale mai notabile și au fost caracterizate printr-un aspect lung, subțire și stilizat. Lucrările sale a fost influențate de interesul său pentru Egiptul antic, după excavarea mormântului lui Tutankamon.

Sculpturile lui Chipăruș reprezintă manifestarea clasică a stilului Art Deco în sculptura decorativă din bronz din fildeș. Factori de influență asupra activității creative a artistului au fost: baletul rusesc ,arta egipteana antica și teatrul francez .
De la începutul anilor 1940 aproape nici o lucrare a lui Chipăruș nu a fost vândută, dar el a continuat sculptura pentru propria sa plăcere, reprezentând animale în stil Art Deco.
Interesul pentru activitatea de Chipăruș a apărut în anii 1970 și s-a dezvoltat începând cu anii 1990.