Titu TONCIAN, sculptor, ceramist, profesor

|
14 vizualizări

Titu TONCIAN s-a născut la Lechinţa, Bistriţa-Năsăud, in anul 1955.

In perioada 1974 - 1979 a urmat Institutul de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu”, specializarea Ceramică, Cluj-Napoca.
In anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca.
Din 1991 este cadru didactic titular secția ceramica-sticla-metal la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca.

Sunt autor al unor desene, pictură, mail-art, obiecte ceramice, mă ocup de fotografie şi instalaţii. Nu pot fi încadrat în ceea ce se numeşte clasic o specializare, chiar dacă am absolvit o secţie a Academiei de Artă şi anume Ceramica. Mă consider un artist care abordează experimentalismul în artă. Sunt un experimentalist, un artist care devine cercetător pe măsura realizării operei şi care ia act de articulaţiile formale, acest lucru generând experienţa continuă. Abordez o temă preferată şi o trec prin mai multe soluţii tehnice … Un artist îşi găseşte o temă preferată, care îl urmăreşte tot timpul vieţii. Tema rămâne aceiaşi doar reprezentările ei diferă. Tema mea preferată a apărut în lucrarea mea de diplomă şi se repetă în alte forme, cumulând o sumă de date bazată pe experienţa trecerii anilor. Acestă temă este legată de arheologie şi este bazată pe ideea re-descoperirii. În susţinerea lucrării de diplomă aveam un text edificator în acest sens: „O fiinţă sau un lucru are şansa re-descoperirii. Tragismului dispariţiei i-am opus şansa şi bucuria găsirii”. Titu TONCIAN

Lucrări în Muzeul de Artă Contemporană, Bucureşti; Muzeul de Artă, Cluj-Napoca; FLICAM Muzeul Internaţional de Ceramică de Artă, Fuping, Shaanxi, China.

Lucrări în colecţii particulare din România, Germania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Italia, Japonia, Austria etc.

Premii şi distincții:
1978 - Premiul de onoare, Erfurt, Germania;
1980 - Bursa pentru tineret a Uniunii Artiştilor Plastici;
1994 - Premiu la a III-a Bienală de Plastică Mică, Hilden, Germania;
1995 - Premiul pentru Arte Decorative al Uniunii Artiştilor Plastici;
2002 - Premiul pentru Artele Focului al Uniunii Artiştilor Plastici.

Merită să afli și despre

Sugestii: