Romul NUŢIU, sculptor, pictor

|
57 vizualizări

Romul NUŢIU s-a născut in Bihor, in anul 1932 si a încetat din viata la Timişoara in anul 2012.

In perioada 1951 - 1957 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, România;
1958 - Master, clasa prof. Alexandru Ciucurencu, Institutul de Arte, Bucureşti, România.

Din 1958 până la sfârșitul vieții, Nuțiu a rămas și a lucrat la Timișoara unde a predat la Institutul de Artă.
În 1992, a fost numit profesor la Facultatea de Artă a Universității de Vest din Timișoara , la Catedra de Pictură, până în 1998, când s-a pensionat. S-a întors ca profesor la Universitatea Tibiscus, Facultatea de Design, iar din 2002 a fost din nou conferențiar la Universitatea de Vest.

În 2008, a început o colaborare fructuoasă cu comerciantul de artă și istoricul dr. Joana Grevers , proprietarul Galerii de Artă Contemporană 418 din București și a fost expus constant în expoziții personale și proiecte până la moartea sa în 2012.

De la momentul debutului, la sfârșitului anilor 50, când prezenta publicului o pictură figurativă, realistă, Nuțiu a evoluat spre forme de exprimare mai puțin lizibile, alegând, unii ar putea spune, firesc, în virtutea cursurilor cu Ciucurencu, expresionismul abstract. Așadar primul schimb are loc între suportul figurativ și culoare cu posibilitatea sa expresivă directă. Expresionismul abstract practicat în stil Pollock, așadar și ca un action painting, a fost doar primul pas spre experiment, care se va continua cu arta obiectuală care îl va conduce spre instalație.

LUCRĂRI ÎN SPAȚII PUBLICE
„Știință, literatură și artă” | Universitatea din Timișoara, cimenturi pigmentate, 330×960 cm, 1973
„Mapamond” | Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, tehnică al secco, 1986

Lucrări în colecţii publice:

Merită să afli și despre

Sugestii: