Nicolae ENEA, sculptor

|
55 vizualizări

Nicolae ENEA s-a născut in Valea Arinilor, județul Bacău, in anul 1926 si a încetat din viata in anul 2008.
Sculptorul Nicolae Enea, este nepotul bine-cunoscutului plastician interbelic Nicu Enea, căruia i-a realizat bustul din fața casei sale memoriale din municipiul Bacău.

In anul 1954 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, cu Cornel Medrea și Nicolae Dărăscu, București.

A facut călătorii de studio in anul 1964 in Iugoslavia și Ungaria, iar in anul 1969 in Rusia.

Nicolae ENEA, sculptor

În octombrie 1989, refuzând să execute o statuie a dictatorului Nicolae Ceaușescu, a fost pedepsit, demolându-i-se atelierul de creație de lângă Piața Sudului din București. În final nu s-a construit nimic pe acel loc, artistul fiind exilat pe un câmp deschis de pe Calea Giurgiului. Ulterior acestui exil, după 1989, peste 150 de creații din lemn și marmură se vor mistui sau degrada într-un incendiu nefericit.

Nicolae Enea a preferat între materialele obișnuite ale sculpturii să lucreze îndeosebi în piatră. Avea sentimentul că dialogul cu materia dură creează un dialog dintre materie și spiritul viu al unui artist. Multe compoziții sculpturale sunt tratate în așa fel încât par forme brute întâlnite în natură. S-a vorbit în cazul său despre expresionismul în dimensiunea sa primitivă, apropiată cioplitorilor de altădată.” Valentin Ciucă

Merită să afli și despre

Sugestii: