Dumitru Moldovan si Elisabeta Rusu, jucăușii din Frata, Cluj
Dumitru Moldovan și Elisabeta Rusu alcătuiesc o pereche de dans tradiţional, având în repertoriul coregrafic jocuri, care cuprind arie zonală compusă din Frata, Soporu de Câmpie, Berchieșu, Poiana Frății, Oaș, Crișeni, Boteni, Aruncuta, Vișinelu, Miheșu de Câmpie, Valea Largă.
Acest repertoriu este compus din „Românește de Preumblat” (Purtată asimetrică în ritm cuaternar asimetric și sincopat hemiolic); Românește de învârtit (Purtată asimetrică în ritm cuaternar asimetric) „Românește în ponturi” (Feciorește rar în ritm asimetric); „Târnăveană” (Feciorește rar în ritm binar); „În două laturi” (Înârtită dreaptă rară) „Hărțag” (Învârtită dreaptă deasă); Poarca (dans semicult). Acest repertoriu a fost păstrat nealterat timp de patru generații.
Cei doi au primit in anul 2015 titlul de Tezaur Uman Viu.
Dovezile cele mai bune o au consătenii care povestesc de întâlnirile de la Joc, începând cu „jocu´ mic” și continuând cu nunți, ospețe, cumetrii, serbări câmpenești, fiii satului, târguri și zile ale comunelor învecinate.
Cunoscuta dansatoare Elisabeta Rusu, născută în anul 1961, în comuna Frata, judeţul Cluj, mărturisea cu mândrie: „Am participat alături de formaţia de jocuri tradiţionale din Frata la diferite evenimente culturale, spectacole, festivaluri, filmări şi evenimente culturale, înregistrări, serbări câmpeneşti, târguri, zilele comunelor şi oraşelor.”
Dumitru Moldovan, născut în anul 1947, autodidact în tinereţe, după cum mărturiseşte, a deprins jocul tradițional autentic de mic copil.
Perechea de joc tradițional formată din Dumitru Moldovan și Elisabeta Rusu i-a învățat dansuri româneşti pe mulți copii din satul natal şi din localităţile învecinate, precum şi pe copiii şi nepoţii lor.
„Toate ca toate, dar acasă la ei sunt în fruntea jucăușilor. De fiecare dată el cu partenera lui joacă în față, lângă muzicanți remarcându-se printr-un stil de joc unic. Dumitru Moldovan este cel mai înalt dintre bătrâni și împreună cu partenera de joc Elisabeta Rusu reprezintă perechea cea mai impunătoare. Cunosc toate jocurile care sunt de o complexitate aparte: Românește de preumblat, Românește de-nvârtit, În două laturi (Învârtită dreaptă rară), Hartag (Învârtită dreaptă deasă).” Dr. Zamfir DEJEU
„În Câmpia Transilvaniei nu mai găsești o așa vatră de dansatori ca la Frata, deoarece acolo încă mai sunt muzicanți care știu cânta jocul bătrânesc. De fiecare dată când iese în față Dumitru Moldovan alături de perechea sa, Elisabeta Rusu, se remarcă printr-un stil aparte. Aceștia sunt de necopiat, iar pasiunea este cea care îi determină să fie atât de diferiți față de alți dansatori. Zâmbetul le este mereu prezent, chiar dacă se întâmplă să nu fie într-o stare bună.” Paul – Alexandru REMEȘ coreologie
Distincţii şi premii:
Marele Premiu - EGER, Ungaria,
Festivaluri în judeţele Mureş, Alba, Bistriţa, Satu Mare, Sibiu, comunele şi oraşele Câmpia Turzii, Aiud, Gherla, Dej, Sărmaşu, Huedin, Turda, Viişoara, Armeniş, Răcui, Apahida, Ceauru Mare, Mediaş, Cămăraşu, Căianu, Iclat, Bantida, Feldiru, Cătina, Silvanu de Câmpie, Bistriţa, precum şi înregistrări la posturi TV, şi filmul documentar Zestrea Românilor.
Activitatea le-a fost recompensată cu premii, diplome și trofee, printre care Marele Premiu Serbările Transilvaniei.