Viorel HUȘI, pictor, grafician

|
45 vizualizări

Viorel Huși (Viorel Herșcovici) s-a născut la data de 15 iunie 1911, in Huși, județul Vaslui, si a încetat din viata la data de 25 octombrie 1972, la București.

Fiind mai atras de pictură Viorel Huși a hotărât să se specializeze la École des Beaux-Arts din Paris, fiind admis pe baza unei mape cu lucrări prin care a impresionat comisia de examinare. A fost primit în atelierele profesorilor Lucien Simon și Dévambez.

Din 1930 trimite regulat lucrări la Saloanele Oficiale de pictură şi grafică, organizate în ţară, unde devine un expozant permanent. Deşi foarte tânăr este remarcat în cronicile semnate de H. Blazian, Oscar Han etc.

În 1933 a abandonat studiile de medicină și s-a întors la Huși, apoi s-a mutat la București, unde a studiat în atelierul lui Camil Ressu între anii 1933 – 1935.

Lucrările sale se află în colecțiile Muzeului de Artă al României, în Cabinetul de stampe al Academiei Române și în colecții particulare din țară și străinătate.

n 2012, fiica pictorului, plasticiana și muzeografa Aura Popescu, a editat și publicat volumul Pictorul și graficianul Viorel Huși. Centenar (1911-1972), București, „Monitorul Oficial”, 2012.

Merită să afli și despre

Sugestii: