Enache Cardaş, pictor

|
25 vizualizări

Enache Cardaş s-a născut la 3 mai 1848, în Isaccea, și a încetat din viata in data de 15 august 1938, in Tulcea.

Uceniceşte, întâi, la vestitul zugrav iconar ״Iorgu˝ din Galaţi (1862-1870), apoi, în dorinţa de a se perfecţiona, pleacă la Academia de Arte Frumoase din Florenţa cu o bursă a oraşului Tulcea, studiind cu profesorii Gerafi, Fattori şi Marubini.

Pictează cele trei arcuri de triumf care au împodobit Tulcea cu prilejul intrării trupelor române în oraş, la 14 Noiembrie 1878. Unul dintre arcuri era amplasat în port, iar celelalte două pe traseul spre Catedrala ״Sf. Nicolae״. Panourile înfăţişau portretul prinţului Carol şi figuri reprezentative de soldaţi români. Textele cuprindeau referiri la bătăliile de la Plevna, Rahova, Smârdan şi Vidin.

Între anii 1896- 1910 pictează bisericile din comunele Ivoarele, Frecăţei, Niculiţel, Sarichioi, Sarighiol, Saon, Zebil şi ale mânăstirilor Celic-Dere şi Cocoş, toate din judeţul Tulcea, precum şi bisericile Adormirea Maicii Domnului, la Constanţa.

În atelierul său, timp de câţiva ani (1906-1910), îl va avea ucenic pe fiul său, George (Geo) Cardaş (1891-1979) devenit un apreciat şi renumit pictor, care va depăşi cu mult idealul artistic al tatălui.

Merită să afli și despre

Sugestii: