Anton LAZAR, pictor

|
37 vizualizări

Anton Lazar s-a născut in data de 5 iunie 1913, la Casimcea, comună în apropiere de Babadag, județul Tulcea, si a încetat din viata in anul 2013.

In perioada 1931-1936 frecventează şi absolvă cu excelente rezultate Academia de Arte Frumoase, Bucureşti, rămânând impresionat de personalitatea maestrului Camil Ressu.

Efectuează excursii de documentare la Moscova, Leningrad, Riga, Talin (1966), Bulgaria (1968), Samarkand, Buchara, Hiva, Taskent (1971), Polonia, Cehoslovacia (1972), Jugoslavia (1974), Republica Moldova, Turcia, Grecia (1992).

Nu încape îndoială că motivul care i-a dimensionat la înalte proporţii personalitatea, particularizându-i solid intonaţia în perimetrul picturii româneşti, a fost peisajul. Timp de patru decenii Anton Lazăr avea să se afirme drept unul dintre cei mai autentici interpreţi de climat de-o savoare unică, întreţinut de febrila interferare a pulsaţiilor mediului terestru cu transparenţele acvaticului şi luminozităţile celeste specifice fabulosului spectacol al naturii din extremitatea sud-estică a ţării. Un rar simţ coloristic i-a permis accesul la tainele naturii convertită în vectori de expresivitate mereu proaspătă, vitală, configurată consecvent după normele unui ridicat profesionalism.” Negoiţă LĂPTOIU

Merită să afli și despre

Sugestii: