Sava ALBESCU, pictor

|
38 vizualizări

Sava Albescu s-a născut in anul 1885, la Sibiu, si a încetat din viata in anul 1957, la Feneș, Alba.

Sava Albescu este renumit pentru portretele sale cu specific național.

La vârsta de 15 ani pleacă la Bucureşti, unde lucrează într-un atelier de pictură, ca ucenic la un patron. Apoi pleacă la Sibiu, unde lucrează, de asemenea într-un atelier de pictură, timp de 3 ani, realizând tablouri la comandă, dar nu reuşeşte să strângă banii necesari unei călătorii de studii, la Paris, capitala artei moderne de atunci.

Revine din nou la Bucureşti, unde, printr-un concurs de împrejurări, ajunge la ministrul învăţământului public, Spiru Haret, căruia îi mărturiseşte gândurile şi necazurile avute, de la care obţine o comandă de patru tablouri.

În toamna anului 1910 ajunge la Paris şi se stabileşte în Cartierul Latin, integrându-se rapid în rândul studenţimii române.

Paralel cu lecţiile din atelierul maestrului Francois Flaming, vizitează muzeele marii metropole, execută copii după capodoperele marilor pictori, realizează lucrări proprii, mai ales portrete, urmare a lungilor sale călătorii prin oraşele şi satele Franţei.

În anul 1924 deschide prima sa expoziţie la Palatul ASTRA din Sibiu, apoi la Cluj, Sighişoara, Alba Iulia, având mare succes.

În 1941, Sava Albescu, expune zeci de tablouri la Bucureşti, la sala „ARO” (Patria), dar rebeliunea legionară îi devastează expoziţia. În 1943, expune din nou în acelaşi loc, dar un incendiu devastator îi distruge 83 de tablouri.

Merită să afli și despre

Sugestii: