Petre ABRUDAN, pictor
Petre ABRUDAN s-a născut la data de 8 iulie 1907, la Sutoru, Zimbor, județul Sălaj, si a încetat din viata la data de 18 mai 1979, la Cluj-Napoca.
S-a format profesional la Şcoala de Arte Frumoase din Cluj, pe care o frecventează între 1925 – 1932, cu o întrerupere de doi ani pentru satisfacerea serviciului militar.
I-a avut ca profesori, printre alţii, pe Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Anastase Demian şi Eugen Pascu – ultimii doi, reputaţi creatori strâns legaţi de mediul cultural interbelic din «Centrul Artistic Baia Mare».
Destul de repede, Petre ABRUDAN a confirmat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din Transilvania perioadei sale, lucrări ale sale făcând parte de-a lungul timpului din ansambluri expoziționale organizate de statul român și itinerate în diverse centre ale lumii.
În anul 1959, Petre Abrudan a fost numit conferențiar la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde va profesa până în 1974.
Aici, la catedra pictură, a îndrumat inclusiv doi artiști plastici suceveni, care se vor afirma mai apoi în viața culturală de la est de Carpați: Liviu Suhar și Mircea Hrișcă.
Stilul său de început, marcat de abundența peisajelor, reflectă maniera băimăreană.
Ulterior, evoluează spre direcția avangardei, ilustrată inițial în compozițiile sale figurative, apoi definind o fază stilistică individuală, ce caracterizează opera sa în deceniile 6-8 ale secolului XX.
„Revenind la aspectele care pot azi să fie privite și reevaluate în receptarea prezentă a operei lui Abrudan, putem remarca evoluția rapidă, în prima fază a operei sale, pe coordonatele modernității, apoi încadrarea ritmică prin opere iconice, în linia stilistic-ideologică a unor declinări ale realismului socialist, apoi o orientare spre stilul propriu, distilat, rezultatul unui amestec al etapelor de creație parcurse.” Cosmin NĂSUI
Petre ABRUDAN a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român