Ion ȘINCA, pictor

|
90 vizualizări

Ion Șinca s-a născut in anul 1950, la Pietriceaua, Brebu, Prahova, si a încetat din viata in data de 9 noiembrie 2014, la Ploiești, Prahova.

A urmat studiile Facultății de Arte Plastice din Iași - promoția 1973, iar din 1980 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A expus de unul singur doar în trei galerii, toate din judeţul natal (Galeria de Artă Ploieşti, Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu Quintus” Ploieşti şi Galeria SILVA din Buşteni).

În fiecare copac pictat de Ion Șinca sălășuiește un sfînt, în fiecare deal se află tăinuită o biserică, acoperită de apele repezi ale vreunui izvor, ale vreunui lac, sau oglindită de apele cerului în unduiri de abur, pe care, neștiutori, grăbiți, neatenți, le numim nori. Casele lui Ion Șinca sunt păstrătoarele rădăcinilor de demult, pietrificate sub forma unor temelii ridicate peste alte temelii, clădite și ele peste oseminte albite de ploi și zăpezi, peste zei și semizei, peste urgii, foamete, molimi și lupte, peste prunci, bătrîni, viteji și fete frumoase și peste nopți de iubire de vară și iarnă pe care astăzi nu mai știm să le-aducem la lumină.” Ioan Mihai COCHINESCU

Premii și distincții
1973 – Laureat al festivalului Național al Artei Studențești
2000 – Diplomă și Medalia Aniversară conferită de Asociația Oamenilor de Știință Prahoveni
2006 și 2012 – Nominalizări la bienala "Ion Andreescu"

Merită să afli și despre

Sugestii: