Viorel GRIMALSCHI, pictor, grafician

|
44 vizualizări

Viorel Grimalschi s-a născut la data de 11 ianuarie 1947, in Podoleni, judetul Neamț.

A urmat liceul de Muzică și Arte Plastice din Iași, profesori Nicolae Popa, N. Cămărut, Ghiligor, I. Buzdugan, Leandru Popovici, N. Matius

In anul 1971 absolvă Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu”, București, Secția Picrură Monumentală, clasa Gheorghe Labin, Gheorghe Popescu, Radu Jora, Ion Grigore.

Între 1970-1990 participă la toate expozițiile de pictură: republicane și municipale din București

Din 1975 este Membru al Uniunii Artiștilor Plastici

Din 1990 Profesor la Secția de Artă Murală din cadrul Universității de Arte București.

Pictorul foloseşte ulei şi terebentină, o substanţă toxică. Nu foloseşte negrul decât în obţinerea nuanţelor de gri. Artistul îşi începe lucrările pornind de la un obiect, de la care extrapolează întreaga compoziţie, şi în jurul căruia apar apoi personajele.

Grădinile lui Viorel Grimalschi par a fi grădinile Edenului, frumoase și misterioase, unde întâlnim un singur anotimp, cel al împlinirii,al maximei vitalități. Tema grădinilor nu este singulară în pictura românească, iar atractivitatea pentru ea capătă de cele mai multe ori o dimensiune metafizică. Grădinile lui Viorel Grimalschi ne amintesc de curțile mănăstirești, au ceva din curățenia aproape nepământeană a acestei lumi. O dimensiune universală pare să le domine, iar măiestria pictorului recuperează pentru noi starea, împlinirea, bucuria cu care ne îndeamnă să rămânem aproape de ceea ce a înfăptuit Dumnezeu.” Maria Magdalena Crișan

Nu a împrumutat stilul nici de la dascălul Corneliu Baba, nici de la Alexandru Ciucurencu, "adversarul" acestuia în epocă. Ruxandra Garofeanu, critic de artă, i-a descris opera drept "un univers cu un aer rarefiat, fără umbre, fără accente care să împiedice dorinţa de ordine".

Premii
1979 Premiul „Le Mention speciale du jury” la Cagnes-sur-Mer, Franța
1981 Premiul pentru Pictură, Festivalul „Cântarea României”
1989 Premiul UAP pentru Artă Monumentală
1999 Premiul „Pământul și arta” al Salonului de Artă, București
2000 Premiul UAP pentru “Restaurare”
2005 Premiul UAP pentru “Restaurare - pictura murala”.

Merită să afli și despre

Sugestii: