Constantin GĂVENEA, pictor

|
45 vizualizări

Constantin Găvenea s-a născut in anul 1911, in Sfântu Vasile Chioara, județul Ialomița, si a încetat din viata in anul 1994, la Tulcea.

Dat fiind că talentul tânărului Găvenea devenise cunoscut în perioada studiilor de la Școala normală de învățători din Ploiești, este încurajat să urmeze artele frumoase de către Costin Petrescu și Camil Ressu.

Din cauza dificultăților materiale, renunță la studiile artistice și alege să urmeze cariera de învățător prin diferite sate din țară.

Ca artist rămâne autodidact.

Coborât de la munte spre mare, ca într-o transhumanţă plastică, Constantin Găvenea a transformat spaţiul dintre Dunăre şi Mare într-unul de legendă vizuală. (…) Desenele şi crochiurile realizate de C. Găvenea din momentul mutării sale la Tulcea şi până la pensionare, i-au oferit suficient material pentru realizarea ciclului de litografii, intitulat «Tulcea Veche». Acestea au căpătat, peste ani, valoare de documente istorice ale vechiului oraş, evidenţiind varietatea arhitectonică a acestei aşezări populate, în special, de negustori”, Alice-Georgiana Fănaru şi Ana-Maria Dincu”

Merită să afli și despre

Sugestii: