Ion Barbu, caricaturist, grafician

|
43 vizualizări

Ion Barbu s-a născut in data de 6 iulie 1953, in Petroșani.

A participat la peste 400 de expoziții din România și din străinătate și a câștigat aproximativ 50 de concursuri naționale și internaționale de caricatura.

Topograf la Mina Petrila în perioada comunistă, după absolvirea studiilor universitare, apoi grafician și caricaturist la diverse cotidiene din România, precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu, Suplimentul de Cultură și Dilema Veche.

Ion Barbu a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania‏)

Priviţi personajul central al satirelor grafice prin care Ion Barbu execută lumea din jur. Nu pare uman,, dar nici animalier. Să spunem că ilustrează din perspectiva unui apolog, o umanitate degradată e prea puţin. Lecţiei desenelor lui i se face dreptate numai admiţând că ea nu este simbolică. Putem crede că desenele sale sunt caricaturi? Ar însemna să admitem că, cel puţin unele dintre ele, ar fi alegorii. Mie, din potrivă, îmi pare că Ion Barbu este un desenator realist.” Horia Roman Patapievici

A primit peste 23 de premii si a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”

Merită să afli și despre

Sugestii: