Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Georgeta Arămescu, pictor

|
126 vizualizări

Georgeta (Gigi) Florica Arămescu (Anderson) s-a născut in data de 25 iulie 1910, la Galaţi, si a încetat din viata in anul 1994, in SUA.

În perioada 1917-1930 urmează clasele primare şi liceul la Şcoala Ortodoxă din Galaţi, iar între anii 1930-1934 studiază dreptul la Grenoble, în Franţa, luându-şi licenţa în 1934.

A părăsit România imediat după război, în 1944. S-a căsătorit în anul 1947 cu colonelul în rezervă Pierson Anthony Anderson şi s-a stabilit în Statele Unite la New York şi apoi la Miami.

A urmat cursurile Şcolii ”Art Student League” din New York.

Începând din 1965 a participat la câteva manifestări colective importante, alături de cunoscutul grup al ”celor şase pictori abstracţionişti din Florida de Sud”.

Prima expoziţie personală în 1954, la Washington Gallery din Miami. A avut 30 de expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii de grup în Statele Unite, obţinând numeroase premii.

A fondat, împreună cu cinci colegi, grupul Florida Abstract Painters.

În majoritatea expoziţiilor sale personale au fost prezente şi sculpturile lui Constantin-Ticu Arămescu.

În vara anului 2010, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat o expoziţie cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistei.

Zeci de sculpturi, picturi, uleiuri pe hârtie și desene au ajuns astfel, începând din 1972, în muzeul gălățean, în timp ce arhiva Arămescu, conținând extrase din presă, fotografii, cataloage de expoziții, corespondență, manuscrise, precum și peste 100 de lucrări de grafică și pictură, au ajuns în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”, de care era legată sentimental datorită tatălui, profesorul Gheorghe Arămescu, care își adusese contribuția la crearea Societății Culturale „V.A. Urechia".

Pictura si grafica Georgetei Arămescu-Anderson stau sub semnul predominant al expresionismului. Creaţia pictoriţei reprezintă o sinteză originală între tradiţia românească şi tendinţele moderniste din arta americană a anilor `60, între figurativ şi abstract. Tematica lucrărilor este inspirată din istoria şi mitologia românească, folclorul şi stilul popular tradiţional, artista, manifestând devoţiune pentru cultura de obârşie; în acelaşi timp recurge şi la semne şi simboluri aparţinând altor civilizaţii străvechi. Motivele decorative utilizate sunt cele geometrice, florale, redate semi-abstract, amintind de crestăturile în lemn, scoarţele şi costumele populare româneşti sau icoane. Cromatica vie realizată contrastant cu sublinieri de negru puternic, albastru, roşu, verde, violet sau argintiu, augmentează textura rugoasă a suprafeţei.” muzeograf, Ana Mirea

Picturile artistei pot fi văzute și admirate în colectiile permanente ale Muzeului de Artă Modernă din Miami, în colectii private sau publice din Austria, Italia, Franța, Spania, Turcia, România, în colectiile muzeelor din țară și în colectia dedicată artistei de Muzeul de Artă Vizuală din orașul său natal, Galati.

Georgeta Aramescu Anderson a scris lucrarea DE LA PACIFIC, LA DUNARE

Premii (selectiv):
• Premiul „The Public’s Choice” (Alegerea publicului) pentru tabloul în ulei „Alone” (Singură) expus în prima sa expoziție, la „Lowe Gallery” (1953);
• Premiul I din partea Departamentului de Artă al Universităţii din Miami, pentru o pictură ce a fost achiziţionată ulterior de această instituție, intrând în colecţiile ei permanente (1954);
• Premiul I pentru tablourile expuse cu Coral Gables Art Club (1953, 1954);
• Premii din partea The Four Arts Society, Palm Beach (1962, 1963, 1964, 1965, 1967);
• Premiul I pentru desen al Muzeului de Artă din Fort Lauderdale, Florida (nov. 1966).

Merită să afli și despre

Sugestii: