Mircea OLARIAN, pictor, desenator, grafician
Mircea Olarian s-a nascut in data de 19 septembrie 1898, Galaţi, si a incetat din viata in data de 27 august 1985, București.
Mircea Olarian a părăsit Galaţiul la vârsta de 10 ani, o dată cu mutarea familiei la Craiova, acolo unde părinții săi, ambii actori, s-au afirmat pe scena Teatrului Național.
A urmat Şcoala Comercială „Gh. Chiţu” din Craiova (1909-1916) si a luat lecţii de pictură de la Freda Tribalsky-Delnevo, artistă care studiase la München.
A efectuat călătorii de studii în Italia (1939, 1971) şi Elveţia (1969, 1971).
În 1931 debutează la Salonul de desen şi gravură, fiind apoi prezent în fiecare an între 1932-1938 şi 1940-1945.
Mircea Olarian este cel care a realizat ilustrația pentru exemplarul unicat al abecedarului dăruit de C. Ș. Făgețel, în 1928, Regelui Mihai, o adevărată operă de artă executată în atelierele Editurii Ramuri.
In 1969 Muzeul de Artă din Craiova i-a organizat o amplă expoziţie personală cu peste 135 de lucrări, în diferite tehnici: laviu, acuarelă, acvatinta, pointe-seche, peniţă, litografie, curatori fiind: Lucreţia Rogneanu, muzeograf şi pictorul Toma Hirth.
“Apreciat pentru calităţile de desenator, pentru capacitatea de a surprinde accidentele din natură, dar şi fluiditatea firească a formelor acesteia, pentru execuţia deosebită a gravurilor şi folosirea demitentelor estompate, pentru subtilele acorduri cromatice ale acuarelelor, pentru pictura sa sobră, artistul Mircea Olarian rămâne un exemplu de probitate şi dăruire artistică." FLORIN ROGNEANU
Lucrări semnate de Mircea Olarian se află la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul de Artă Iaşi, Muzeul din Râmnicu Vâlcea, precum şi la Cabinetul de stampe al Academiei Române.
Premii:
Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a, conferit prin Decret nr. 640 din 4 noiembrie 1968.
Diplomă la un concurs organizat de Asociația Maeștrilor de Desen și Caligrafie din București (1912);
Premiul al II-lea la Salonul de pictură şi sculptură din Bucureşti (1930), pentru lucrarea „Autoportret” (azi aflată în colecţia Muzeului de Artă din Craiova).