Ion STOICA DUMITRESCU, pictor

|
40 vizualizări

Ion Stoica Dumitrescu s-a născut in anul 1886, in Zănoaga, Dolj, si a încetat din viata in anul 1956, Bucureşti.

Școlit atât în ţară, cât şi în străinătate – și-a început studiile la Şcoala Elementară de Meserii din Olt, a continuat pregătirea la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1900-1905), apoi a urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din München până în 1909.

Dumitrescu a lucrat foarte mult în Franţa şi în Italia.

A pictat compoziţii istorice, scene de război (contribuind la educarea patriotică a maselor), peisaje, portrete, târguri, hanuri, obiceiuri, în timp de iarnă sau vară, petreceri populare

Tablourile sale transmit vizual poveşti şi legende istorice care definesc şi conturează, cu emfază, caracteristicile naţionale şi naţionaliste româneşti.

Stoica Dumitrescu a debutat la Tinerimea Română în 1904, nu a avut foarte multe expoziţii personale, despre una dintre ele însă, cea din 1915, a scris şi Nicolae Iorga.

În 1919 a avut intrări la Muzeul Marelui Război care s-a deschis la Paris şi prin care artiştii au încercat să evoce marile distrugeri şi sacrificii de vieţi omeneşti pe care Primul Război Mondial le-a presupus.

A fost ilustrator de carte la Editura Cartea Românească (1920-1927), apoi pictor şi restaurator la Muzeul Militar din Bucureşti.

Merită să afli și despre

Sugestii: