Komives Andor, pictor

|
43 vizualizări

Andor Kőmives s-a nascut in anul 1958, in Aiud 1958, si a incetat din viata in anul 2019, in Cluj-Napoca.

Intre 1973-1977 a studiat la Liceul de arte plastice Cluj-Napoca, iar intre 1979-1983 a obtinut licenţă în artă plastica şi decorativă, pictura, profesor de desen, Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" Cluj-Napoca, sectia pictura. In 2006 a obtinut titlul de doctor în domeniul arte vizuale, Universitatea de Artă şi şi Design din Cluj-Napoca.

A început să expună de la jumătatea anilor ’80 și de atunci, până în ultimul an al vieții, a avut o activitate expozițională intensă, expoziții personale şi de grup, în România și în străinătate: 16 expoziții personale în țară, 5 expoziții personale în străinătate, peste 100 de participări în expoziții naționale și participări la peste 125 de expoziții de grup la nivel internațional.

Komives Andor a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists' Union of Romania) si al «Art in Situ», Roche sur Crane, Franta.

În acest prezent globalizat postmodern comunic, reacţionez, cu o suavă ironie, la tot ceea ce mă afectează şi se intersectează cu viaţa mea, rezonez, cu personaje reale sau imaginare, îngeri sau demoni, personaje de BD, până la personajele din noile mituri sau utopii contemporane. Fără complexul timpului, spaţiului, sau al contextului cultural, aceste fiinţe ale imaginarului colectiv comunică incredibil de firesc în picturile mele, făcând remarci despre problemele lumii noastre actuale: globalizare, război, politică, consumism, cultură şi noile utopii.” Komives Andor

Lucrări în colecții publice: Muzeul de Artă Contemporană București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Centre d’Art Contemporain Essaouira Maroc, Hungarian Contemporary Art Gallery Dunayska Streda, Slovacia, Stiftung Stockmayer, Stuttgart, Marko Gredovic Gallery, Petrovac, Muntenegru și altele.

Merită să afli și despre

Sugestii: