Alexandru PHOEBUS, pictor, grafician

|
51 vizualizări

Alexandru Phoebus s-a născut in anul 1899, la București, si a încetat din viata in anul 1954, la București.

A pictat peisaje, mai ales bucureștene și transilvănene, portrete și compoziții.

În 1920 a renunțat la „Școala de Arte Frumoase”, unde se înscrisese în 1918, pentru ca, alături de Honoriu Crețulescu, Horia Igiroșeanu și alții, să înființeze „Asociația Belle Arte”, un sindicat al elevilor ce a stat la baza viitoarei „Academii libere de artă”.

A frecventat Academia Julian din Paris și atelierele de la Académie de la Grande Chaumière.

Seria de uleiuri realizată în Franța ne revelează maturitatea sa artistică, marcată de o construcție compozițională și de o cromatică robustă cu tentă expresionistă. De acum, compozițiile sunt clare și epurate, cu volume sculpturale sever geometrizate, cu planuri strict delimitate.

Alexandru Phoebus debutează în 1921, la Salonul oficial de pictură și sculptură, dar și la manifestări organizate de grupul „Tinerimea Artistică”.

În 1931, Alexandru Phoebus a luat parte la formarea asociației „Grupul Nostru”, fiind membru al valului de artiști tineri, din care făceau parte Tache Papatriandafil, Margareta Sterian, Paul Miracovici, Aurel Kessler și alții.

"Alexandru Phoebus a rămas încă, într-o largă măsură, tributar concepţiei moderne în artă, potrivit căreia anumite deformări sunt indicate, pentru accentuarea expresivităţii motivului". Aurel D. Broşteanu

Muzeul Colecțiilor de Artă din București deține Colecția Alexandru Phoebus.

Merită să afli și despre

Sugestii: