Liviu Şoptelea, pictor

|
92 vizualizări

LIVIU ŞOPTELEA s-a născut in data de 24 ianuarie 1966, în Botoşani.

A urmat Universitatea ”Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Secţia Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative – 2011, licenţiat în arte vizuale.

Apreciez si respect imbinarea sacrului cu profanul, a concretului cu abstractul si a expresiei directe cu absconsul…” Liviu Şoptelea

Peste lucrările pictorului Liviu Şoptelea trece permanent un vânt imaginar care animă suprafaţa de culoare şi deseori o agită. Compoziţiile par a fi un moment zero al creaţiei lumii când apele se despart şi cerul de pământ, de asemenea. Este un moment fastuos desigur şi incitant pentru privitorul care devine congener cu protopărinţii omenirii. Tripticurile au sensul unei desfăşurări imprevizibile, o mişcare cromatică pe suprafaţă, încât acest potenţial creator incită percepţia.

Vibraţiile şi modulările pastei fac ca dinamica materiei să pună spiritul permanent în alertă. Alte compoziţii au doar sensul obţinerii unui efect decorativ, fără vreun alt cod semantic. Fantezie în roşu are vitalitatea unui sentiment solar şi apolinic în timp ce alte frământări pe suprafaţă sugerează dionisiacul. Extremele se atrag şi din media lor rezultă diversitatea gesturilor eliberate de prejudecăţi şi de norme făcute spre a fi încălcate. Pictura lui se susţine prin adevărul personal pe care vrea să-l exprime şi pe adeziunea spontană a celor care-l cred pe cuvânt.Valentin Ciucă

Lucrări în colecţii particulare din România, Italia, Franţa, Germania, Suedia, S.U.A., Cipru,Coreea de Sud, Marea Britanie, Canada, etc.

Premii:
1996, 1999 – Macedonia, premiul Gratitude, The small Monmartre of Bitola;
1992, Concursul « Arthur Verona », menţiune specială ;
1989, expoziţia Atelier 1989, Premiul special al juriului;
1987, Concursul Republican de artă plastică, premiul II ;
1987, expoziţia Atelier 1989, Premiul Tinereţii;
1983, 1985, 1989, Concursul Republican de artă plastică, premiul I ;

Merită să afli și despre

Sugestii: