Alexandru BASSARAB, pictor
Alexandru Bassarab s-a născut in data de 11 august 1907, la Bacău, si a încetat din viata in data de 8 iulie 1941.
A absolvit Școala de Arte din București, studiind în paralel și la Facultatea de Drept.
Al. Bassarab se va specializa în gravura, în special gravura pe linoleum, gen care-l va consacra posterității. Astfel, deși multe lucrări originale vor fi mai târziu distruse, interzise sau pierdute, reproducerile tipărite ale gravurilor au supraviețuit până în zilele noastre purtând amprenta stilistică inconfundabilă a autorului lor. Între 1934 şi 1939 i se vor solicita lucrări pentru fiecare Salon Oficial Anual organizat de Ministerul Cultelor şi Artelor.
Din iniţiativa pictorului Bassarab, a sculptorului Anastase şi scriitorilor Paul Costin Deleanu şi Horia Stamatu, ia fiinţă Cenaclul de artă populară „Luchian”, adevărat laborator de creaţie care va pregăti şi realiza în decembrie 1940 importanta expoziţie de artă naţională „Arta în 1940”, debutul cenaclului se realizează prin aşezarea unei plăci comemorative pe casa în care a trãit si a murit marele pictor român.
A ocupat funcții importante în timpul Statului Național-Legionar (folosindu-se de aceste funcții pentru a-l exclude pe pictorul evreu Samuel Mützner din Sindicatul Artelor Frumoase), dar a fost arestat în urma rebeliunii legionare.
A murit la 33 de ani pe front, in lupta de la Tiganca, in Basarabia.