Francisc BARANYAI, pictor

|
67 vizualizări

Francisc Baranyai s-a născut la data de 3 octombrie 1923, in Arad, si a încetat din viata la data de 4 aprilie 2013, in Arad.

A studiat la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj (profesori Abody Nagy Béla, Kádár Tibor, Corneliu Baba, Catul Bogdan, Aurel Ciupe).

Împreună cu Sever Frenţiu a executat lucrarea monumentală de mozaic la Reşiţa, iar cu Valeriu Brudaşcu şi Ionel Munteanu a restaurat Sala Cavalerilor din Deva.

În ultimii ani, s-a retras în atelier de unde a mai pictat câte un peisaj sau un nud.

Are lucrări în colecţii particulare din România, Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Israel, Norvegia, Canada, Spania.

Cariera artistică a lui Francisc Baranyai a reprezentat o lungă galerie de portrete care nu urmăresc simpla și banala asemănare cu modelul, ci, mai ales, surprinderea unor stări de suflet. De la energia interioară până la melancolia și expresia inefabilă, portretistica lui Baranyai parcurge o gamă largă de stări sufletești. Modul în care folosește lumina este cel asemănător cu al maestrului Corneliu Baba. (…) Dar pictorul arădean e prea îndrăgostit de culoare pentru a se rezuma doar la clarobscurHoria Medeleanu.

În anul 1999 a primit “Premiul Special pentru pictură, pentru întreaga activitate artistică și pentru imaginea nudului în pictură.

Merită să afli și despre

Sugestii: