Béla Gy. SZABÓ, desenator, gravor, ilustrator de carte
Béla Gy. Szabó s-a născut la data de 26 august 1905, Alba Iulia si a încetat din viata la data de 30 noiembrie 1985, la Cluj Napoca.
Prescurtarea de Gy. provine de la denumirea orașului natal: Gyulafehérvár.
Profesorul de desen Jenő Reithofer l-a inițiat și încurajat în practicarea desenului și picturii.
La prima sa expoziție, deschisă în iarna 1932-33, debutează în public cu desene în cărbune și cu pasteluri. În continuare xilogravura devine preocuparea sa constantă.
Prima sa serie de gravuri, având titlul de Liber Miserorum a fost inspirată de lipsurile și mizeria aduse de criza economică mondială; Szegények könyve [Cartea săracilor], apărută în 1935 înfățișează momente din viața oamenilor necăjiți, împinși la periferie.
În perioada 1936-1939 studiază la Academia de Belle Arte din Budapesta, secția grafică, avându-l profesor pe renumitul grafician maghiar Varga Nándor Lajos.
Între timp face călătorii de studiu în Italia, Grecia, Bulgaria și pe coasta dalmatică.Una din cele mai proeminente puncte ale operei lui Gy. Szabó Béla o reprezintă seria de douăzeci de gravuri inspirate de Divina comedie a lui Dante (1965).
„Textul m-a atins încă de la prima lectură, căci adesea doar printr-un singur vers reușește să deschidă prespective, ce reprezintă o provocare serioasă în a ține pasul cu fantezia, chiar și pentru ilustratorii iscusiți. Din cele o sută de cântece clădește un întreg sistem universal, iar un xilograf poate admira această concizie poate mai intens decât oricine.” Béla Gy. SZABÓ
Activitatea artistului emerit Gy. Szabó Béla cuprinde peste 1.200 de xilogravuri, peste 1.000 de pasteluri și nenumărate desene executate în cărbune, creion și tuș, precum și picturi în ulei.
Colecții mai însemnate din lucrările sale se găsesc la muzeele din București și Cluj, iar în străinătate în Austria, Ungaria, Belgia, U.R.S.S. și Mexic.
Premii
Premiul de Stat al Republicii Populare Române (1956)
Cetățean de onoare al orașului Liege (1957)
Medalia Meritul Cultural gradul I (1971)