Palatul de Justiție Huși

|
22 vizualizări

Amplasamentul Judecătoriei Huşi datează din anul 1892, însă înființarea unui tribunal în Huşi are loc în anul 1834, tribunal transformat ulterior în judecătorie, avându-l ca preşedinte pe Grigore Cuza.
Odată cu noua organizare după construcția actualului Palat de Justiţie, începând din anul 1893 (aşa cum este atestat documentar), conducerea era formată dintr-un preşedinte, trei membri şi un procuror. Ulterior a fost înființat şi un parchet care supraveghea şi controla executarea hotărârilor judecătorești.
Palatul Justiției era organizat astfel: procuratură, sală de ședințe, sală de anchetă penală, notariat, secretariat şi arhivă.
După anul 1950, Tribunalul Judeţean se transformă într-unul raional.

Palatul de Justiție Huși

Clădirea este prevăzută cu o intrare monumentală pe patru coloane andosate (canelate, capitel simplu), frontoane neoclasice decorate în basorelief, pilaştri cu capitel compozit (motiv vegetal), bosaje pe toată suprafaţa, muluri în retragere şi frize decorative sub cornişă (cochilii, zimţi, cărămidă aparentă) şi structură interioară.
.În urma intervenţiilor efectuate, ornamentaţia faţadelor a fost simplificată.
Odată cu reorganizarea teritorial – administrativă din anul 1968, toate instanţele de judecată sunt mutate la Vaslui, iar din 1996 este reînfiinţată Judecătoria Huși.
Intre anii 1968- 1996, în întreg județul Vaslui, existau doar două judecătorii, la Vaslui și la Bârlad, astfel încât locuitorii din Huși și din comunele "arondate" trebuiau să meargă la judecătorie la Vaslui!

Merită să afli și despre

Sugestii: