Palatul Adolf Grünberger, Școala Primară Israelită din Timișoara, str. Ion Luca Caragiale
Palatul Adolf Grünberger, Școala Primară Israelită, este situat în Timișoara, str. Ion Luca Caragiale, nr. 1, județul Timiș.
Construit în anul 1897, Palatul Adolf Grünberger are un stil eclectic istoricist. Clădirea prezintă un colț teșit rezultat în urma intersecției fațadelor, formând o mică fațadă de colț. Nivelul inferior este decorat cu bosaje ce conferă un aer de soliditate și monumentalitate, funcționând ca un soclu vizual pentru etajele superioare. Balconul amplasat pe fațada de colț este din fier forjat, adăugând eleganță și dinamism ansamblului.
Primul proprietar al palatului a fost Adolf Grünberger. În 1909, proprietar devine Henrik Tauber, negustor de cherestea și partener al lui Dávid Hübsch, care era și vecinul său. În 1916, Prima Bancă Timișoareană vinde proprietatea lui Rudolf Deutsch, președintele comunității neologe Status-Quo din cartierul Fabric.
În anii 1920, imobilul trece în proprietatea comunității evreiești, fiind transformat în Școală Primară Israelită, cu sprijinul unor personalități precum Dávid Hübsch, Rudolf Totis și Victor Klein (președinte al comunității evreiești din Fabric).
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Liceul Israelit din Timișoara este evacuat, clădirea fiind utilizată ca sediu al Chesturii Poliției Timișoara. După reforma educațională din 1948, care a dus la desființarea școlilor israelite, clădirea devine sediul unei școli de limbă idiș, ca parte a școlilor de stat pentru minorități. În 1958, școala este desființată din cauza scăderii numărului de elevi.
Palatul este o mărturie a importanței comunității evreiești din Timișoara și a rolului educației în această perioadă, păstrând o valoare istorică și arhitecturală deosebită.