Palatul si Muzeul National Cotroceni din București
Palatul Cotroceni, Administrația Prezidențială, Muzeul Național Cotroceni, este situat in municipiul București, bd. Gh. Marinescu, nr. 2, colt cu Șos. Cotroceni, nr. 1-3, colt cu Bd. Geniului, nr. 1, sector 6.
Ansamblul Cotroceni a fost ridicat între 1679–1681, la vest de orașul București de către Domnitorul Șerban Cantacuzino (1678–1688) și a fost cea mai importantă ctitorie a sa.
În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Şerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş, precum şi grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.
Domnia lui Barbu Ştirbey (1849 - 1853) s-a dovedit benefică zonei, domnitorul refăcând şi redecorând palatul domnesc care a devenit reşedinţa sa de vară.
Opera lui Șerban Cantacuzino a fost continuată de Constantin Brâncoveanu, care a poposit adeseori la mănăstire, iar in anul 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reședință domnească de vară.
Regele Carol I a hotărat să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosința moștenitorilor Coroanei, care să-i servească drept reședință oficială în București. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic venețian.
După Marea Unire, palatul a cunoscut modificari şi adăugiri efectuate de arhitectul Grigore Cerchez.
Între anii 1949 - 1976, Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor. Ca urmare a avariilor suferite in urma cutremurului din 1977, Palatul Cotroceni a fost renovat timp de 10 ani, lucrarile fiind coordonate de arhitectul Nicolae Vlădescu.
După Revoluția română din 1989 Palatul Cotroceni a devenit reședința oficială a Președintelui României.
Incepand cu anul 1991 a fost deschis pentru public Muzeul Național Cotroceni.
La Cotroceni au avut loc numeroase evenimente istorice. În 1821, conducatorul revoluţiei, Tudor Vladimirescu, a hotărât să-şi aşeze tabăra aici, Cotrocenii devenind centrul revoluţiei.
Revoluţia din 1848 - 1849, la sud de Carpaţi, îşi are deznodământul la Cotroceni, unde a fost citită proclamaţia Înaltei Porţi, care o condamna.
În anul 1918, la Cotroceni a fost semnat, cu Puterile Centrale, tratatul cunoscut sub numele de Pacea de la Bucureşti.