Descoperă trecutul și frumusețea României prin Palatele sale!

Istorie, arhitectură, prezentare și splendide imagini.

Palatul Romanit - Muzeul Colecțiilor de Artă din București, calea Victoriei

10 Noiembrie 2024 | 32 👁

Palatul Romanit - Muzeul Colecțiilor de Artă este situat in municipiul, București, calea Victoriei, nr. 111-113, sector 1.

Palatul Romanit, sediul Muzeului Colecțiilor de Artă, a fost construit in anul 1812 de boierul C. Faca, la colțul format de Calea Victoriei (pe atunci Podul Mogoșoaiei) cu Calea Griviței (Podul Târgoviștei). Faca a murit înainte de a o termina și moștenitorii lui au vândut-o vistiernicului grec Romanit. 

După moartea lui Romanit (1834), clădirea a fost închiriată domnitorului Alexandru D. Ghica (1834-1842) care își stabilește aici „cancelaria” — un fel de birou de reclamații.

Palatul Romanit

În 1836, casa a fost cumpărată de stat şi afectată iniţial birourilor Curţii administrative iar apoi, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Ministerului de Finanţe. Întrucât acest minister avea nevoie de un spaţiu mai mare, clădirea a fost completată cu două noi corpuri dispuse în formă de U larg deschis.

Palatul Romanit a fost transformat în 1978 în Muzeul Colecţiilor de Artă ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României.

n prezent sunt expuse următoarele colecții: Garabet Avachian, frații Beatrice si Hrandt Avakian, Clara și Anatol E. Baconsky, Marcu Beza - Hortensia și Vasile G Beza, Céline Emilian, dr. Sandu Lieblich, dr. Mircea Petrescu și prof. Artemiza Petrescu, dr. Sorin Schächter, Sică Alexandrescu, colecția de artă comparată Alexandra și Barbu Slătineanu, colecția familiilor Dumitru și Maria Ștefănescu - colonel Gheorghe Preda, colecția Josefina și Eugen Țâru, colecția avocatului Hurmuz Aznavorian (donația Rodica Aznavorian Sfințescu și Claudiu Sfințescu), colecția Elena, Maria si dr. Iosif N. Dona.

Merită să afli și despre

Sugestii: