Palatul de Justiție Botoșani

|
36 vizualizări

Clădirea Palatului de Justiţie Botoşani datează din 1906.
Marele incendiu din noaptea de 3 iunie a anului 1887, care a distrus o mare parte a centrului oraşului, a prilejuit modernizarea acestuia, clădirile, refăcute după modelul celor din Leipzig, dându-i un veritabil aspect occidental.

Palatul de Justiție Botoșani

La data de 28 mai 1904, arhitectul Petre Antonescu înaintează prefectului judeţului schiţele de proiect ale Palatului de Justiţie, împreună cu un deviz sumar de lucrări.
La data de 12 mai 1905, noul prefect al judeţului, Ilie Văsescu şi arhitectul Petre Antonescu, semnau un Contract prin care arhitectul se angaja ca în termen de 15 zile, să întocmească schiţa de plan, devizul sumar, caietul de sarcini şi toate celelalte documente privitoare la construcţia Palatului de Justiţie.
Din anul 1914, timp de aproape un veac, Tribunalul Botoşani funcţionează în clădirea "Palatului de Justiţie", situată între casa Antipa (1900) şi casa Manole (1908-1909), opera a arhitectului Petru Antonescu.

Palatul de Justiție Botoșani

După 1945, urmare a procesului de reorganizare administrativă, sub influenţa legislaţiei de tip sovietic, a funcţionat o perioadă ca tribunal "popular" raional până în anul 1968 când s-a revenit la vechea împărţire în judeţe a teritoriului naţional.
La începutul anului 2002 a fost finalizată noua construcţie a tribunalului, pe un teren din vecinătatea vechii clădiri.

Merită să afli și despre

Sugestii: