Palatul Vulturul Negru, Oradea, Bihor

|
105 vizualizări

Palatul a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakab, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale și politice.
Pe amplasamentul clădirii actuale, situată în colțul de est al pieței principale, la intersecția străzii Independenței și Piața Unirii (atunci str. Kossuth și Piața Mică), exista, la 1714, un local cu parter, hanul „Vulturul” sau „Berăria orașului”.
Hanul vechi găzduia majoritatea evenimentelor publice importante din oraș: baluri, întruniri, spectacolele trupelor de teatru sau evenimente politice.

Palatul Vulturul Negru, Oradea, Bihor

La început a fost o clădire mică cu trei încăperi în care a funcționat și Primăria Orașului până la 1861.
În anul 1807 a fost reconstruit, extins și supraetajat, iar după o altă modificare, din anul 1835, a devenit un hotel important din oraș.
Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în anul 1909, în atelierul oradean Neumann K. S-a acordat o mare atenţie tuturor detaliilor şi simbolurilor utilizate. Stilul floral curbiliniu, specific secessiunii berlineze, face, totuşi, concesii viziunii eclectice, cu nostalgii neo-barochizante, foarte apreciate în epocă.
Remarcabil prin eleganța sa deosebită, complexul arhitectonic impresionează prin formele sale, prin culorile alese și elementele decorative.

Interiorul palatului este ornamentat in stil secession, caracterizat printr-o abundenta de elemente interioare (plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, sticlă sablată sau vitraliice) caracteristice in primul deceniu al veacului nostru, ca expresie a unei sensibilitati arhitecturale si conceptii artistice.
Cei care au cumpărat în anul 1906 Hotelul “Vulturul” şi Hanul “Arborele Verde” au fost dr. Ede Kurländer şi dr. Emil Adorján, doi avocați, anteprenori, gazetari de seamă.
Emil Adorján (1873, Oradea-1944, Matthausen, Austria) a fost un avocat, antreprenor de succes, scriitor, jurnalist, promotor al stenografiei, prieten apropiat al poetului Ady Endre, personalitate de seamă a Oradiei. A publicat în ziarele locale sub numele Leander (Leandru).
Ede Kenéz-Kurländer (1870 Oradea-1952, Budapesta), avocat, bancher, publicist, editorul cotidianului Sâmbăta de la Budapesta. El se va muta la Budapesta în perioada Primului Război Mondial.

Merită să afli și despre

Sugestii: