Palatul de Justiție Oradea

|
39 vizualizări

Clădirea Palatului de Justiție din Oradea a fost construită în anul 1898, în stil eclectic, pe locul fostului Palat Frimont.
Palatul Frimont, construit în primele decenii ale secolului al XIX-lea – a fost demolat în martie 1897, iar din luna mai, au început să construiască noul Palat al Justiţiei, pe acelaşi amplasament, dar cu faţada mai retrasă cu şase metri.
Noua clădire impozantă a fost terminată în august 1898, dar recepţia lucrărilor s-a făcut numai în ianuarie 1899.
Edificiul are parter şi două etaje în jurul a două curţi interioare. Faţada principală impunătoare este marcată printr-un rezalit central, decorat în partea superioară cu patru statui alegorice.
Nivelele superioare ale rezalitului central sunt delimitate pe verticală de coloane cu capiteluri ionice.
Ferestrele de la parter şi ultimul nivel sunt rectangulare, iar ferestrele de la etajul I în plin cintru, poartă deasupra lor coronamente decorative.
Atât rezalitul central, cât şi cele laterale au acoperişuri de tip mansardă.

Palatul de Justiție Oradea

Palatul de Justiție a fost renovat în ultimii ani, fiind inaugurat în mod oficial la data de 18 martie a anului 2016. Palatul, cu o suprafață utilă extinsă de la 9.050 de mp la 11.770 mp, pentru a asigura desfășurarea activității celor trei instanțe locale: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea.
La subsol au fost create zece săli de judecată, spații pentru arhive, spații tehnice, birouri, inclusiv cinci celule pentru deținuții care așteaptă să intre la procese.
La parter, etaj 1 și etaj 2, prin recompartimentare, există 195 de spații de birouri și nouă săli de judecată, câte trei la fiecare nivel.
Fostul pod a fost transformat în mansardă unde s-au creat 24 de birouri pentru compartimentul administrativ.

Merită să afli și despre

Sugestii: