Cladirea si Turnul Primăriei Oradea
Cladirea Primăriei Oradea si Turnul Primariei Oradea sunt situate in Piața Unirii, nr. 1, judetul Bihor.
A fost construita între anii 1902-1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jr., iar executantul construcției a fost constructorul Sztarill Ferenc.
Necesitatea construirii unei Primării noi s-a pus încă din anul 1860, după unificarea părților componente ale orașului, separate până atunci.
Inaugurarea a avut loc în ianuarie 1904, când în fruntea orașului se afla Rimler Károly, cel mai longeviv primar de pana atunci, iunie 1901-iunie 1919.
Ședința solemnă de inaugurare a clădirii, a avut loc pe 10 ianuarie 1904. Edificiul ce adăpostește administrația locală reprezintă una dintre puținele clădiri ale urbei care și-a păstrat destinația inițială.
Clădirea a fost construită în stil eclectic, cu fațadele ce întrunesc o serie de elemente preponderent nerenascentiste.
Fațadele ansamblului se dezvoltă de-alungul a două străzi şi a pieței centrale, compozițional fiind dominate de rezalitul cu acoperiș în mansardă şi de turnul de pe latura dinspre Criş.
O dată cu inaugurarea Primăriei Oradea a fost dat în folosință și Turnul Primariei (zis si Turnul lui Iancu). Cu o înălțime de aproape 50 m și patru nivele principale, dintre care trei de panoramă, Turnul Primăriei Oradea oferă posibilitatea de a admira întreg ansamblul arhitectural al centrului Oradei.
La nivelul I al Turnului se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”. Mecanismul a fost construit în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.