Palatul Foldes, Arad

|
136 vizualizări

Palatul farmacistului arădean Földes Kelemen ale cărui medicamente și cosmetice erau cunoscute nu doar în Europa ci și în îndepărtata Americă, uimește și astăzi trecătorii prin frumusețea-i distincă.
Construită în stil Secession, în mare vogă în acea perioadă, clădirea are parter și două etaje.
Este primul edificiu din Arad, construit în stil secession, un stil nou apărut în anul 1892, iar Milan Tabaković devine primul arhitect care deschide drumul spre acest nou stil.

La parter, în spațiul de pe colț, arhitectul a proiectat încăperile Farmaciei Földes. Mozaicul de pe pardoseală a fost fabricat în Ungaria, la fabrica Zsolnay, în timp ce mobilierul din lemn masiv, proiectat de Tabaković, a fost realizat de tâmplarul arădean Sebesy Ferenc.
Tabaković însă nu s-a mulțumit să proiecteze doar exteriorul clădirii și mobila din farmacie, acesta desenând totul în interiorul farmaciei, până la ultimul detaliu – inclusiv etichetele de pe recipientele de depozitare a medicamentelor.
Clădirea cu parter și două etaje a adăpostit la nivelul solului, pe lângă farmacie, și laboratorul în care erau produse cunoscutele creme ale lui Földes.
Familia acestuia locuia la etajele superioare ale edificiului, bucurându-se de o priveliște cum nu mai avea nimeni asupra străzilor Eminescu și Ștefan Cicio Pop, ce purtau atunci denumirile de „Deak Ferenc utca”, respectiv „Fabian utca”.

Palatul Foldes, Arad

Secesiunea vieneză a fost o mișcare artistică apărută în 1897 la Viena. Mișcarea a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți, care s-au rupt de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord, de unde numele de Secession.
Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului „Art Nouveau” apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, s-a aplicat în cercurile artistice tuturor eforturilor de desprindere din vechile tipare, căutându-se căi de combatere a sărăcirii și uniformizării comportate de standardele producției industriale.

Merită să afli și despre

Sugestii: