Palatul Cultural din Arad

|
56 vizualizări

Palatul Cultural a fost ridicat între anii 1911-1913, după planurile arhitectului arădean Lajos Szantay.
Inaugurarea festivă a avut loc în 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a Palatului, concert care a inclus piese ale unor mari compozitori, precum Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.
Prezintă o îmbinare de stiluri: neoclasic (fațada), corintic (coloanele care sprijină frontonul fațadei), stilul Renașterii italiene (aripile laterale), cel de inspirație gotică (elemente ale castelului huniazilor, prezente în partea dinspre parc a clădirii).

Palatul Cultural din Arad

Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada, în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil corintic, iar deasupra lui se află un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele elementele preluate din construcţia castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa.

Decorațiunile interioare au fost realizate în mod accentuat sub semnul secesionului, la limitele bunului gust, fără exagerări cu elemente decorative. Fresca de pe tavanul foaierului reprezintă sistemul solar şi cometa „Halley" care a trecut prin apropierea Pământului în acel an. În foaier s-a montat o placă de marmură cu numele celor care au contribuit la realizarea construcţiei, care însă a fost îndepărtată sau zidită ulterior. Candelabrele şi geamurile din flintglas din sala de concert nu sunt supradecorate.
În superba sală de concerte au fost prezente, de-a lungul timpului, mari personalități: Richard Strauss, Bela Bartok, George Enescu, Traian Grozăvescu ș.a.
În anul 1931, cu prilejul aniversării sale de 50 de ani, George Enescu a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Arad, în sala Palatului Cultural.
Actualmente, clădirea Palatului Cultural, adăposteşte sediile Muzeului Judeţean şi ale Filarmonicii de Stat.

Merită să afli și despre

Sugestii: