Palatul Cenad din Arad

|
27 vizualizări

Palatul Cenad a fost construit între anii 1892 - 1894.
Clădirea a fost construită de către Societatea Feroviară Arad-Cenad. Planurile au fost realizate de arhitectul Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek.
Clădirea face parte din ansamblul urbanistic al Pieței Primăriei ridicat într-o combinație de stiluri eclectic și neoclasic, cu o arhitectură bogat ornamentată în stil clasic și renascentist ce prezintă elemente decorative care îi trădează menirea ca funcționalitate.
Inca de la intrare putem remarca câteva elemente decorative care nu au nimic in comun cu ceea ce reprezintă de fapt astăzi palatul – figura lui Mercur, zeul comerțului, se regăsește chiar pe frontispiciul acestuia.

Palatul Cenad din Arad

Clădirea Palatului Cenad se distinge prin fațada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, punctate prin cele două turnuri de la colțuri, cele patru porți de intrare și blazonul societăţii feroviare. Ornamentația turnurilor reflectă specificul arhitecturii arădene de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Inițial, Palatul Cenad a fost sediul Societății de Cale Ferată Arad-Cenad, dat în folosință în anul 1887.
După Revoluţia din anul 1989 și până în prezent, încăperile din Palatul Cenad au găzduit sediile unor partide politice, cabinetele unor parlamentari sau diverse asociaţii non-guvernamentale.

Merită să afli și despre

Sugestii: