Palatul Andrenyi (Copiilor) din Arad

|
24 vizualizări

Palatul Andrenyi a fost construit între anii 1880 – 1890 de către familia de comercianți Andrényi, originară din Ghioroc, înnobilată cu titlul de baron.
După naționalizare, familia Andrényi a pierdut tot, inclusiv clădirea care îi poartă astăzi numele. Bătrânul baron, ca să-şi câștige existenta, era nevoit să transporte nisip cu o căruţă. Dintre fiii săi, cel mai mare, Karoly, lucra ca șofer pe o vidanjară, iar cel mai mic a devenit electrician.

În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor.
Fațada clădirii cu un etaj este executată în stil neoroman, cu detalii neoromantice. Ușile și ferestrele sunt bogat ornamentate, executate din lemn de esență tare și s-au păstrat intacte până astazi.
Clădirea în formă de "U" este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină.

Ferestrele și ușile, construite din lemn de esență nobilă, cu multe ornamente, tavanele și pereții interiori bogat decorați, scara monumentală interioară executată din marmură, sunt excepționale și s-au păstrat intacte până în zilele noastre.
Clădirea fost recuperată de urmașii baronului şi în 2006 a fost vândută unei societăți care a închiriat-o Ministerului Educației pentru a funcționa aici, pe mai departe, Palatul Copiilor.

Merită să afli și despre

Sugestii: