Casa-muzeu a fost proprietatea lui Mărcuţ Iacob care a locuit-o până la moartea sa. A fost achiziţionată în 1991 de câtre Muzeul Judeţean Satu Mare, iar în 1995-1996 a fost restaurată în totalitate.
Casa ce găzduiește expoziția etnografică este o construcție ce datează din anii 1940, ridicată de săteni, fiind folosită ca și casă parohială.
Clădirea in care se afla Muzeul de Artă Satu Mare a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, fiind declarată monument istoric și arhitectural, și cunoscută sub numele de Casa Vécsey.
Muzeul Privat Craidorolţ a fost inaugurat pe 27 mai 2016. Fondator şi proprietar al colecţiei este Avram Sorin. Muzeul este compus din mai multe camere:
Casa, construită în jurul anului 1920, a fost achiziţionată din Gherţa Mare (comuna Turţ) şi este specifică pentru aşezările de tip răsfirat din comitatul Ugocea.
Casa care adăpostește muzeul este datată 1881 și este compusă din patru camere, două holuri, o bucătărie și două pivnițe (una pentru păstrarea vinului).
Muzeul are două secţii: expoziţii permanentă cu o valoroasă colecţie de etnografie şi artă populară, dar şi de artă contemporană în Galeriile Dr. Mihai Pop şi Muzeul în aer liber.
Este o casă specifică etniei maghiare, atât ca arhitectură locală, cât şi din punct de vedere al amenajării interioare, fiind inaugurată în anul 2009.
Clădirea actuală a Muzeului Județean Satu Mare a fost construită în anul 1936, după planurile arhitectului G. P. Liteanu.
Muzeul din orașul Carei este găzduit de Castelul Karoly, monument de arhitectură, construit între anii 1892-1894