Muzeul de Etnografie și Istorie Vișeu de Sus, Maramureș
Începuturile Muzeului din Vișeu de Sus se leagă de constituirea primelor colecții de obiecte etnografice şi istorice, în jurul anului 1970 la şcolile generale şi la liceul din localitate, aici deschizându-se şi un mic muzeu într-o sală de clasă.
Muzeul de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus prezintă o sinteză a culturii materiale și spirituale a localității și a zonei sud-estice a Maramureșului istoric.
Este o zonă deosebit de interesantă și bogată în valori cultural-etnografice și istorice, creații ale unei comunități multietnice, în care trăiesc români, germani, maghiari, ucraineni.
Muzeul s-a deschis la 1 Decembrie 2003, de ziua Marii Uniri a românilor. La baza patrimoniului actualului muzeu stau colecțiile de piese istorice și etnografice, constituite în jurul anului 1970, la trei școli din localitate, prin strădania unor dascăli de istorie: Ana Mihalte - Școala generală nr. 7, Alberta Igna și Domnica Sabadâș - Școala generală nr.1 și Ion Țelman - Liceul Teoretic “Bogdan Vodã”.
Prin unificarea acestor colecții, în anii 1980, s-a realizat un muzeu al orașului care, în condițiile pauperizării vieții sociale și culturale de la sfârșitul “epocii de aur”, s-a desființat și cu acea ocazie s-a pierdut clădirea ce îl găzduia precum și majoritatea pieselor valoroase din componentă.
Ceea ce a rămas s-a depozitat, în condiții improprii, mutându-se în diverse locuri din oraș.