Cosma Mitric - meșterul coșurilor împletite de la Marginea, Suceava

|
77 vizualizări

Deși un meșteșug mai puțin cunoscut, împletitul coșurilor a reprezentat, într-o vreme, o ocupație de bază pentru mai mulți meșteri talentați din centre de tradiție.

Unul dintre aceste centre este și Marginea, în județul Suceava. Aici s-a stabilit și a trăit și meșterul Cosma Mitric, născut în 1914, împletind coșuri cu o deosebită măiestrie.

Meșteșugul l-a deprins încă din tinerețe, de la o școală de arte și meserii, și l-a ridicat, ulterior, la rang de artă, împletind un număr mare de „coșărci de mână” (coșuri de formă ovală, cu toartă, utilizate în timpul sărbătorilor de primăvară).

Meșterul își aduna materia primă pentru coșuri din apropierea comunei, dar aceasta era, uneori, adusă și de oamenii care comandau coșărci de mână sau „coșărci de barabule” (coșuri mari, cu două toarte, utilizate pentru adunat și cărat cartofii).

Pentru făurirea coșurilor, meșterul punea nuielele la înmuiat, apoi tăia două bețe, pe care le așeza în formă de cruce și împletea fundul. Mai apoi, de jur împrejur, în găurile împletiturii erau înfipte alte nuiele, pe care le lega în partea de sus. Pe alături, meșterul înfigea un alt rând de nuiele, după care împletea o „coroniță”. După ce structura coșului era gata, meșterul trecea la împletitură, iar când ajungea sus, adăuga alte două nuiele, pe care făcea „cununa coșului”, care îi dădea rezistență. Ulterior, meșterul împletea toartele coșului.

Fiecare coș realizat de meșter avea propria-i frumusețe, venită din proporțiile și forma acestuia, precum și din măiestria împletiturii.

Meșterul își vindea coșurile în piețele și târgurile localităților din zonă, menținând și promovând tradiția locală. De asemenea, maestrul a avut grijă să lase moștenire meșteșugul său, învățând și alți meșteșugari din sat, dintre care îi amintim pe Toader și Vasile Nichitean, Arcadie Lazăr, Doru Bogdănescu și Lazăr Precup.

Merită să afli și despre

Sugestii: