Ioana Vârvara, cojocăreasa din Ungheni, Neamț
Născută în anul 1946 în localitatea Ungheni, în comuna Răucești, județul Neamț, Ioana Vârvara a învățat încă de tânără meseria de cojocar, precum și tainele broderiei, de la tatăl său.
Ioana Vârvara lucra predominant „bondițe înflorate” (cunoscute și ca „pieptare înflorate” sau „bondițe de Ghindăoani”), piesele sale deosebindu-se de cele vechi prin modificări de croială.
Lucrările cojocăresei erau caracterizate de simetrie, aceleași motive fiind dispuse în câmpuri ornamentale identice pe ambele părți din față ale pieptarului. Cojocăreasa delimita de la bun început, printr-o cusătură continuă cu ață neagră, suprafețele ce urmau ulterior a fi „bătute cu flori”. Fiecare câmp ornamental astfel obținut, era încadrat cu „musculițe” cusute cu ață neagră, accentuând contrastul dintre culoarea albă a meșinei și culorile motivelor florale.
Motivele utilizate cel mai des de creatoarea populară erau „rozeta”, „bobocul de floare”, „frunza”, „musculițele” și „șărpacul”.
Pentru inspirație, Ioana Vârvara examina bondițele înflorate originale, specifice zonei, aflate în colecția meșterului Nicolae Popa. De asemenea, pentru a desluși și mai bine tainele meșteșugului, Ioana Vârvara a descusut o bondiță veche de Ghindăoani, examinând-o cu atenție pentru a învăța particularitățile croiului – despicătura în față, lungimea mai jos de talie, introducerea unor clini pentru obținerea croielii evazate, acoperirea marginilor cu „prim” (garnitură din lână neagră, de miel, aplicată pe marginea pieptarelor).
În decorul pieptarelor realizate de Ioana Vârvara se poate observa respectarea cu rigurozitate și a proporțiilor elementelor decorative în raporturile dintre acestea. Astfel, bondițele făurite de cojocăreasă erau admirate pentru croiul deosebit, simetria și rafinamentul broderiei.
Ioana Vârvara este, așadar, considerată una dintre cele mai talentate cojocărese din Neamț, continuând , pe tot parcursul vieții, tradiția confecționării pieptarelor înflorate din această zonă etnografică.