Descoperă locurile de poveste ale României!

Istorie, poveste, fascinație, originalitate, unicitate și miraj.

Salina din Turda - un spectacol subteran

03 Ianuarie 2025 | 24 👁

Salina Turda este situata in municipiul Turda, str. Salinelor, nr. 3, județul Cluj.

Inceputurile poveștii Salinei Turda s-au scris în timpul ocupației romane în Dacia, când orașul purta denumirea latină de Potaissa, odată cu începuturile mineritului sistematic pentru exploatarea fierului, a minereurilor polimetalice, a aurului, argintului și a sării în Transilvania.

Inceputurile mineritului în sare, în sensul în care acest concept este definit în prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII. Primul document care vorbește în mod explicit de existența unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară.

Începând cu anul 1840, din cauza condițiilor sociale și economice, exploatarea sării în Salina Turda se reduce, iar rolul de coordonator al activităților de exploatare a sării este preluat de salina de la Ocna Mureș.

Salina din Turda - un spectacol subteran

După primul război mondial, exploatarea sării devine monopol de stat. Aceasta, împreună cu reducerea productivității exploatării, a dus la închiderea activităților miniere în Salina Turda, în anul 1932.

In anul 1932 existau la Salina Turda următoarele mine de sare (de la sud spre nord):
- mina Iosif (1740-1900)
- mina Rudolf (1864-1932)
- mina Terezia (1690-1880)
- mina Ghizela (1857-1932)
- mina Anton (începutul sec. XVIII-1862).

În anul 2008, Salina a intrat într-un amplu proces de modernizare şi amenajare, fiind redată circuitului turistic începând din anul 2010.

Salina din Turda - un spectacol subteran

Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de modernizare a Salinei pentru a deveni un obiectiv turistic internațional, transformă Salina Turda într-un adevărat muzeu al mineritului în sare.

Designul Salinei de la Turda îmbină armonios elemente aparent discordante, lemnul și oțelul, reprezentând astfel modul în care trecutul și viitorul, tradiția și modernismul se contopesc pentru a da naștere uneia dintre cele mai frumoase atracții turistice din România.

Merită să afli și despre

Sugestii: