Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Conacul Andrașiu, Murani, Timis

|
147 vizualizări

Construcția conacului a început în timpul ocupației habsburgice, după anul 1781. Proprietarul acestuia a primit titlul de baron de Muranyi în anul 1798, localitatea devenind astfel reședință de comitat.
Conacul, înălțat pe două nivele, a fost situat în centrul unui minunat parc dendrologic ce se întindea pe o suprafață de 6 hectare, unele specii de arbori reușind să se păstreze până în prezent.
De-a lungul timpului, conacul s-a aflat în proprietatea mai multor persoane.
În perioada interbelică castelul a fost achiziționat de către profesorului timișorean (fost primar al Timișoarei) Gheorghe Andrașiu, la o licitație, de la o asociație, care l-a cumpărat la începutul anilor 1920 de la baronul György Manaszy-Barco.
A fost apoi naționalizat și după căderea regimului comunist a revenit în proprietatea familiei Andrașiu.
Satul propriu zis, în Evul Mediu se găseşte sub numele de Muron (Murony) şi la 1472 era proprietatea familiei Murony, care a posedat-o şi la 1520. Sub ocupaţia turcească a fost locuită de români, avand 20 de case.
În 1781 a fost cumparată de Josif Kulterer, care la 1799, primind titlul de nobil (baron) a luat şi numele de Murany, de la care se păstrează şi castelul din centrul satului.
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, moşia se împarte în două părţi: prima este a lui Ignaţie Muranyi, iar a doua jumătate îi aparţine lui Radanyi, născută Terezia Muranyi. De la aceasta, în 1848, a cumpărat-o contele Samuel Gyulay, care repară şi măreşte castelul.

Merită să afli și despre

Sugestii: