Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Castelul din Racoș, Brașov

|
182 vizualizări

Castelul a fost construit in stilul Renașterii transilvănene, in anul 1625 si a fost reședința contelui Sükösd. Acesta a primit domeniul respectiv de la Gabriel Bethlen, ca recompensa pentru servicii militare.
După 1873 castelul devine proprietatea contelui Samuel Teleki.

In zilele revoluției burghezo-democratice de la 1848-1849, castelul este ars in mare parte.

In 1904 castelul si domeniul sau sunt cumpărate de către obștea satului.
Castelul din Racoș se ridică în zona de mijloc al așezării, pe un plan patrulater, în colțuri cu turnuri circulare (izvoarele documentare din secolele anterioare caracterizează aceste construcții drept „bastioane”).

În latura sudică sub un turn patrulater foarte înalt se deschide intrarea boltită în curtea interioară, care pe vremuri era înconjurată de aripi de clădiri, cu excepția laturii nordice, unde se ridica doar zidul cu coridorul de apărare și guri de tragere.
În afara zidurilor de incintă castelul mai era împrejmuit și de un zwinger cu zidul mai scund, care la colțuri, în linia turnurilor a luat forma unor bastioane italienești de tip vechi (pentagonale) – oferind o protecție mai eficientă turnurilor și porții.

Din aripile de clădiri lipite zidurilor de incintă astăzi există doar aripa de vest și o parte al aripii de sud, aripa estică (cea mai reprezentativă) a fost demolată în 1918.
Zwingerul cândva a înconjurat întreaga clădire, astăzi se mai păstrează doar în latura sudică, împreună cu structurile pentagonale, care au protejat turnurile de SV și SE, șanțul de apărare a fost umplut începând cu anul 1911.
Zidul zwingerului este prevăzut cu guri de tragere mai înguste, zona de dinaintea porții cu podul batant a putut fi apărată și cu arme de foc de calibru mai mare prin gurile de tragere de dimensiuni mai mari, deschise în laturile mai scurte al “bastioanelor italienești vechi”.
Curtea exterioară în partea nordică a mai fost protejată și de două turnuri hexagonale, legate între ele de un zid din piatră – dintre turnuri cel din vest există și astăzi, ca parte al unei locuințe.
În castel se păstrează și astăzi o serie de fragmente de ancadramente de uși și ferestre, dintre acestea se află în locul lui original doar chenarul ușii din etajul turnului din SE, și aceasta în fragmente – s-a păstrat doar unul dintre montanți și lintoul dințat.

Merită să afli și despre

Sugestii: