Cetatea Oradea - istoria a 1000 de ani
Cetatea Oradea este situata in municipiul Oradea, in Piața Emanuil Gojdu, nr. 41, judetul Bihor.
Din punct de vedere arhitectonic, Cetatea Oradea a cunoscut trei mari etape de dezvoltare. O etapă romanică, una gotică şi, în final, etapa renascentisto-barocă.
Prima construcție a fost ridicată inițial, la sfârșitul secolului al XI-lea, pe o insulă situată între brațele Crișului Repede și Peța, o zonă mlăștinoasă și împădurită.
În anul 1619, principele transilvănean Gabriel Bethlen începe construirea, în incinta cetății, unui palat unic, cu pereții paraleli cu zidurile exterioare ale cetății iar în cele cinci colțuri fiind construite câte un turn. Palatul Princiar, unic în Transilvania, a fost finalizat în anul 1650 în stil renascentist târziu.
Șanțul cetății avea o lățime de 120 de picioare și „afunzime” ca o mare, fiind umplut cu apă de Criș. Circumferința cetății avea 2 500 de pași.
Existau cinci bastioane (Bastionul Ciunt, Bastionul Bethlen, Bastionul Crăișorul, Bastionul Roșu și Bastionul Aurit) prevăzute cu tunuri, care erau acoperite cu „pături” de culoare roșie. Nu se putea comunica între bastioane ca în cazul altor cetăți. Fiecare bastion avea o poartă proprie, căpitan și santinele. Pe lângă zidurile și bastioanele ce îi dau forma, Cetatea are în interior mai multe corpuri de clădiri.
În afara funcţiei de apărare, zidurile Cetăţii au fost martore a numeroase târguri, ca de pildă Târgul de Sf. Maria, unde se schimbau mărfuri din Orient şi din Occident şi unde erau prezenţi, spune un cronicar turc, Evlia Celebi, „40.000 de oameni”.