Descoperă fascinanta Românie prin Cetățile și Castele sale!

Istorie, arhitectură, povești și legende, oameni și personaje.

Castelul Nopcsa, Arad

|
41 vizualizări

Castelul Nopcsa a fost construit la intersecţia secolelor XVIII-XIX. în stilul conacelor de provincie de către familia conte Zselánszky. In prezent găzduiește Grupul Şcolar Forestier, situat pe Calea Timișorii nr. 29-31 din municipiul Arad

Clădirea poartă numele unei familii renumite în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea, Nopcsa sau Nopcea. 

Sub poarta mare, boltită se opreau trăsurile proprietarilor şi musafirilor. Faţada clădirii de stil clasicist este dominată de patru coloane, pe deasupra cărora s-a construit balconul bogat ornamentat. Se mai remarcă şi ornamentaţia particulară a ferestrelor de la etaj.

Castelul Nopcsa, Arad

Una dintre cele mai notorii personalităţi ale familiei Nopcsa (Noapte) a fost baronul Laszlo Nopcsa. Despre el se spune că a fost celebrul tâlhar Faţă Întunecată, un fel de haiduc, care noaptea îi ataca pe nobilii bogaţi pentru a-i ajuta pe cei săraci. 

Primul titlu de Baron a fost primit în anul 1855 de către Alexius Nopcsa, al doilea în anul 1856 de către Ladislaus Nopcsa, iar în 1874 titlul s-a extins asupra întregii familii devenind ereditar.

În anul 1860, autorul maghiar Jókai Mór a scris un roman intitulat „Sărmanii bogați” în care prezenta un baron extrem de bogat și de influent care conducea în secret o bandă de tâlhari, jefuind nobilimea maghiară și transporturile de aur trimise din minele Apusenilor către Viena, care se numea Hațeghi.

Baronul din carte, supranumit Față Neagră pentru că își acoperea fața cu o mască atunci când jefuia, corespundea trăsăturilor Baronului Vasile Nopcsa. 

Ladislaus Nopcsa, s-a născut în anul 1794, la Fărcădinul de Jos și a fost una dintre cele mai controversate figuri ale vremii.

Merită să afli și despre

Sugestii: